20120220

lukas

Om jag någon gång får en son ska jag döpa honom till Lukas. Kanske efter sin far, kanske för att Lukas låter som bomull i munnen.

Jag skulle låta honom leka med vilka leksaker han ville. Om han hellre leker med bilar får han göra det, är dockor hans passion är det helt okej. Jag skulle ge Lukas alla möjligheter i världen. Han skulle själv få bestämma vilka kläder han vill bära. Mitt ansvar är att se till att han inte fryser men färger, mönster och skärningar får han välja själv. Det ligger inte på mig att placera honom i en roll där han inte trivs. Kanske skulle han välja manchesterbyxor med för stor midja. Så stora att de skulle ramla av ifall han inte bar skärp. Kanske skulle han välja att rota i min garderob. Det skulle också vara helt okej.

Jag skulle lära honom respektera andra människor. Både killar och tjejer. Han skulle vara snäll mot sina vänner och förstå var gränsen går. När de skulle vilja gå in på avspärrade områden eller måla graffiti i betongtunnlarna skulle Lukas säga nej. När det blir bråk skulle Lukas gå emellan. En liten hjälte med smala pojkben och hår som lever sitt eget liv. Aldrig skulle han gå på en tjej som inte vill. Han vet var gränserna går. Hans intention ska aldrig vara att göra någon illa.

Och när han blir förälskad första gången skulle han berätta det för mig. Jag skulle göra te eller varm choklad och vi skulle äta ostmackor i varsitt soffhörn. Det skulle ta ett tag innan orden lämnade men hans mun men jag skulle ha tålamod.

Han skulle dra luvan över huvudet och dra upp munkjackans dragkedja så långt det bara går. Blicken skulle sänkas till marken när hans eller hennes namn nämndes. Hans pojkhjärta skulle dunka och blodet pulsera. Varje steg skulle vara för henne. Eller honom. Varje steg skulle vara för kärleken. Ifall hans hjärta skulle krossas skulle jag lägga handen på hans axel och säga något klyschigt som "mister du en står dig tusen åter" och han skulle sucka, himla med ögonen och säga "nej, det finns ingen annan". Så småningom skulle han förstå. Att han är värd det bästa och att någon kommer känna samma sak för honom en dag.

Så skulle jag uppfostra Lukas. Med all kärlek i världen. Få honom att förstå att det enda som spelar någon roll är kärleken.

2 kommentarer: